Sokaknak ismerősen csenghet a név, valahonnan már biztosan hallottak róla. Nos itt az ideje tisztázni mi is az a Revolut valójában.
Először is jogi értelemben véve nem bank, hanem egy elektronikus pénzügyi szolgáltató.
A Revolut egy londoni székhelyű Fintech Start-up-ként látott 2014-ben napvilágot. 2021-ben a BREXIT következményeként EU-s ügyfeleik az angol Barclays Banktól delegálásra kerültek a litván jegybankhoz, hogy továbbra is azonos feltételeket tudjanak az Unión belül is kínálni.

Ingyenes számlavezetés, ingyenes pre-paid bankkártya, ingyenes átutalás

Legnagyobb előnye a hagyományos bankokkal szemben, hogy szinte minden alapszolgáltatás díjmentes, de ennél sokkal többet is tud. Jól hallottad a Revolutnál díjmentesen nyithatsz bankszámlát, kapsz Visa vagy Mastercard pre-paid bankkártyát, mellyel extra költségek nélkül intézheted online vásárlásaidat és még csak a számlavezetésért sem kell időszakos díjakat fizetned.

Több pénznem automatikus kezelése

Európai Uniós országokból, vagyis Magyarországról is a revolutos számlád alapértelmezett pénzneme euró lesz. Óriási előnye azonban hogy szabad átjárást biztosít a különböző forrásokból érkező egyenlegek között. Egy kattintással nyithatsz a Revolut alkalmazáson belül új kategóriákat számtalan valutára, így külön egyenlegként kezelhetsz us-dollárt, angol fontot de természetesen magyar forintot is.
Ez esetben a kimenő és bejövő tranzakcióid (legyen az átutalás vagy kártyás fizetés a helyi kisboltban) mind az adott pénznemben kezelt egyenlegeden történik. Sőt tovább megyek: ha úgy döntenél kihasználnád az árfolyamingadozásokat vagy csak jobban érzed magad ha a bizonytalan forint miatt inkább euróban tárolod a megtakarításaid, mindezt a revolut rendszerén belül megteheted, különösebb váltási díjak felszámolása nélkül is.

tökéletes utitárs

A pénznemek közti díjmentes váltások további nagy előnye, hogy Revolut kártyád mellett nem érdemes már külföldi utazásaidhoz külön készpénzt váltani előre. Manapság szinte bárhol fizethetsz kártyával, tudja ezt a Revolut VISA vagy Mastercardja is. Így biztos lehetsz benne hogy csak pontosan annyi pénzed kerül átváltásra amennyi az aktuális fizetéshez kell. A Revolut nem tesz rá a magyar bankoktól megszokott magas tranzakciós díjakat és a pénzváltó helyek tranzakciós költségeit is egyben megspórolod.

Biztosítás

További szolgáltatás a Revolut telefonos alkalmazásában a gombnyomásra aktiválható telefon vagy utasbiztosítás. Akár napi, heti vagy éves bontásban rendelhetünk elő és zártatunk le efféle szolgáltatásokat jelképes összegekért. Az utasbiztosítás GPS alapon is működik, igény esetén az alkalmazás érzékeli ha elhagytad az országhatárt és onnantól kezdve érvénybe lép a szolgáltatás. Hasonló automatizálás figyelhető meg az okostelefon biztosításában is, itt az alkalmazás magától beazonosítja milyen telefont használsz és számolja ki hozzá a biztosítási költségeket. Egyszerű és zseniális.

Junior kártya gyerekeknek

Az anyavállalat nagy gondot fektet a jövő generációja pénzügyi nevelésére. A Revolut Junior segítségével fő számlánk mellé igényelhetünk gyermekeinknek is hasonló lehetőséget. Ez az opció a Premium és Metal csomagot választók számára teljesen ingyenes. 7 és 17 év kor közötti családtagjaink számára nyithatunk úgynevezett alszámlákat, melyben nyomon követhetjük az azon belüli pénzmozgásokat. E mellé külön Junior bankkártya és Junior App is jár, így szülői felügyelet keretein belül ismerkedhetnek meg gyerkőceink az átutalás, kártyás fizetés vagy spórolás gyakorlatával.
Óriási ötlet a Revolut részéről, hogy TODO listákat, úgynevezett csináld meg kihívásokat írhatunk tetszőlegesen elő. Legyen az saját szoba rendberakása, bicikli lemosás, mosogatás vagy amit kedvünk tartja és ezek elvégzéséért pénzjutalmat állapíthatunk meg, mely a csekklista kipipálása után átkönyvelésre kerül a junior számlára.

Költségek és prémium szolgáltatások

Természetesen a Revolut mögött is húzódnak meg bizonyos bankolási költségek, de mértékük korántsem olyan szembeötlő mint azt a magyar banki rendszerektől megszoktuk. Készpénzfelvétel például havi 2 ATM felvételig, illetve 75.000 Ft határon belül ingyenes, afelett 2%-os költség terheli. Pénznemek közti váltás 350.000 Ft-ig szintén költségmentes, az ezt meghaladó összegekre pedig 0,5%-os tranzakciós díjat számolnak fel.
Természetesen lehetőség van Premium és Metal kártyás csomagok igénylésére havi 2.500 illetve 4.200 forintért, melyek magába foglalnak számtalan különdíjas szolgáltatást, legyen az biztosítás vagy a költséghatárok kitolása magasabb összegekre, így magasabb aktivitás esetén még több marad digitális zsebünkben.

igényelj ingyenes revolut kártyát otthonról

Ha a Revolut tulajdonosok népes táborát szeretnéd gyarapítani nincs más dolgod mint online regisztrálni rendszerükben, majd a Revolut alkalmazása végigvezet a digitális hitelesítés folyamatán. Itt be kell fotóznod a személyigazolványod illetve rögzítésre kerül egy selfie rólad ami alapján beazonosít a rendszer. Mindez kb. negyed óra elfoglaltságot igényel és pár napon belül futárszolgálat kézbesíti az új bankkártyádat személyesen.

Részletek és ingyenes regisztráció:

revolut.com

Írta: Vasas Gergő - Online Marketing és E-commerce specialista, számos online Brand alapítója.