Fotó: booksi.hu

Norbi szenvedélyesen gyűjti és olvassa a könyveket, és úgy döntött, hogy szakmai érdeklődését és szeretetét a könyvek iránt üzleti vállalkozássá alakítja.

A könyvek varázslatos világában: Hogyan jutott könyves vállalkozásig egy reál-tudományokkal foglalkozó mérnök?

Kiskoromban sok minden egyéb mellett (bohóc, pilóta, rendező) irodalom tanár is szerettem volna lenni. Szerettem olvasni, könnyen tudtam azonosulni az írók gondolatmenetével, ahogyan az olvasót vezetik és a történetet felépítik, tetszett ahogy hatást és érzelmeket képesek kiváltani és egyben tanítanak is. A tanárságban az új dolgok megismertetése, megértetése és közös eszmecserék folytatásának lehetősége tetszett. De végül a reál tantárgyakra épülve jobb karrier modellt láttam ezért hagytam a humánt és gépészmérnök lettem.

MSc-t külföldön végeztem, és sokszor tanultam az egyetemi könyvtárban. Ott illetve a külföldi könyvesboltokban láttam rá igazán, hogy mennyi ígéretes könyv van még ami itthon meg sem jelent, valamint azok között is mennyi remek, olvasmányos, érdekes ismeretközlő könyv van, amiből pláne elenyésző mennyiség jelenik csak meg itthon. Akkor fogant meg a gondolat, hogy szeretnék könyvekkel foglalkozni.

„Ha a már itthon is kiadott értékes könyvek megismertetésére nagyobb hangsúlyt lehetne fektetni, még ki nem adott műveket behozni, akkor én is hozzátudnék járulni ahhoz, hogy több kreatívan, kritikusan, széleskörűen gondolkodó ember legyen az országban.”

Ebben a szerepben megvan a tanári „népművelési” elhivatottság, hogy valós értéket lehet adni és teljes valómmal be tudok állni mögé ezért hiteles is tudok lenni.

A könyvkiadás útvesztőiben: hogyan találtam rá a megfelelő partnerre és hogyan sikerült kiadni egy könyvet

Hazaköltöztem barátnő, család miatt, elhelyezkedtem a gépészmérnöki szakmámban, de a háttérben foglalkoztam a könyves dologokkal. Aztán ahogy kezdtem ebben a világban elmélyülni, jöttek az akadályok. Kell pénz, idő és szakértelem (alaphangon). Nem igazán tudtam rajta fogást találni, mindig hiányzott valami, nem tudtam rájönni, hogyan tudnék elindulni, ezért elkezdtem vállalkozói könyveket olvasgatni, közben pedig szemezgetni, melyik könyvet lenne érdemes kiadni low budget-ből, de jó minőségben. Végül arra jutottam, hogy olyan könyv kell ami korábban már megjelent magyarul (mert így a fordításon lehet spórolni, elég egy szerényebb jogdíj az újrahasználatért), a témája még mindig aktuális és van rá kereslet (ezt az antikvár könyvek magas árán mértem). Volt pár ilyen könyv tippem, és írtam rengeteg eredeti külföldi kiadóknak, hogy hogyan tudnám megszerezni az adott könyvek jogait. Végül André Kostolány: Mesterfokon a pénzről c. könyvénél révbe értem.

Pénzem ugyan lett volna a jogokra ill kiadási tevékenységekre, azonban féltem hozzányúlni a könyvhöz, nehogy elrontsam a kiadást. Itt rájöttem, hogy partner kell akinek megvan a szakértelme de hasznomat is veheti – én pedig tanulhatok tőle. Így a gazdasági, befektetési témában releváns magyar kiadókat kezdtem el felkeresni és a második – az Alinea kiadó – hajlott is az egyességre. Mint kiderült, már régóta ki akarta adni, csak elakadt a jogok tulajdonosának megtalálásában 🙂

Végül ő vette meg a jogokat (az én összekötésemmel) és adta ki a könyvet én pedig közreműködtem: a közel 20 éves magyar fordítás kérdéses részeit / ma már más felfogásban használt kifejezéseket összevetettem az eredeti némettel és javaslatokat tettem a javításra, az új cím (A befektetés művészete) is közös ötletelésünk eredménye (és közelebb is áll az eredeti német címhez), beleszólhattam a borító tervezésbe, betekintést nyerhettem a nyomdai folyamatokba és ráláthattam, milyen költségekkel jár egy könyv kiadása. Plusz juttatásomként megegyeztünk egy adott példányszámban, amit megkapok és én adhatok el.
Ez volt a könyvkiadás oldala.

André Kostolány: Mesterfokon a pénzről

Saját online könyvesboltom megalakulása és ami mögötte van

Miközben már ráláttam (minimálisan), hogyan lehet minőségi kiadást végezni, nem tudtam rájönni, hogyan kapcsolódjak be a már piacon elérhető nyomtatott könyvek terjesztésébe, hisz továbbra sem volt annyi időm, hogy könyvesboltot nyissak és az üzlethelyek albérlet árai is elég magasak. Korábban már kiderült, hogy a fizikai könyvesbolt bérleti díjának töredékéből lehet webshop motort bérelni, ezért is döntöttem emellett. Már csak egy nagyker kellett aki fel is tölti nekem a készletet és a logisztikát is ellátja.

A webshop neve: Booksi (ejtsd: buksi) már a legelején megfogalmazódott bennem és le is foglaltam egyből a domaint. Több évig ültem végül rajta, mire kezdeni tudtam vele valamit – időközben jött is vételi megkeresés, de bíztam benne, hogy eltudom indítani a saját boltomat így nem adtam el.
Cél mint már írtam, az értékteremtés lenne mind a már piacon fellelhető jó könyvek ajánlásával, mind újabbak kiadásával. Ezt szeretném hitelesen és megfelelő alapossággal tenni, emellett nem akarom ex katedra kijelenteni, hogy mi másnak a megfelelő, az egész inkább egy közvetlenebb viszonyú, jóbaráti ajánláshoz hasonlítana. A booksi.hu domain kifejezi az előbbieket – könyvről (book) beszélünk, buksi az okos kis fejünk (tudatosítást megcélzó könyvek ajánlása), és buksi a szeretett és fenntartások nélkül szerető, barátságos kiskutya (adott az érzelmi kötődés, könnyen megjegyezhető név).
Itt tenném hozzá, hogy ha valóban sikerül egy eredményesen működő webshopot felépíteni, hosszútávú célok (5-10 év után) között van a külföldi, főleg német nyelvű piacon való megjelenés is (természetesen ott német nyelvű könyvek terjesztésével), ezért a books! megjelenítés is szempont volt, mert így a külföldieknek is értelmes a név, egy kis üzenettel a magyaroknak.
Emiatt lett a Logo is így kialakítva, amellett, hogy egy könyvjelző füllel figyelő kutyus fejének körvonalát formázza.

Vállalkozásomat egyelőre főállású keresetemből finanszírozom, emiatt a webshopozást csak másodállásként művelem, így nincs időm futárokat várni, csomagolni (ehhez helyen sincs), rendeléseket nyilvántartani/lekövetni, az egészet adminisztrálni. Először úgy nézett ki, hogy a választott nagyker a felsorolt tevékenységeket is megtudja oldani, végül több mint egy éves (!!!) huzavona után nem sikerült az összekötés – ennek inkább technikai, mint emberi akadálya volt – de jött a megoldás: beszállítóvá váltak Magyarország egyik legnagyobb webshop kiszolgáló logisztikai cégénél.

A webshop útja a siker felé – tanulságok és kihívások

Ekkor érkezünk meg a mai állapotokhoz: a webshop hivatalosan 2022 szeptember közepén indult és tudta feldolgozni a rendeléseket. Időközben az Alineával kiadtuk André Kostolány egy másik könyvét (Kedvenc történeteim a pénzről) és az első könyvből is kérni kellett utánnyomást, mert viszik az emberek – bejött az ötlet (pedig ncore-on is fenn van).

Túl vagyunk a karácsonyi szezonon és be kell valljam, minél jobban rálátok az online marketingre, vállalkozás vezetésre, könyves piacra annál inkább körvonalazódik a téma mélysége (és szépsége). Az eredményességhez elengedhetetlen, hogy tovább képezzem magam, szóval most ilyen jellegű könyveket olvasok, és próbálom a gyakorlatba ültetni a tanultakat. Az eddigi tapasztalatok alapján tervezem a könyvkiadást is, most már önállóan, ez a projektem most előkészítési fázisban van.

Valószínű hosszú lesz az út, de motivált vagyok, mert továbbra is hiszek benne, hogy van értelme annak amit csinálok. És örülnék ha pár éven belül már nem csak esténként / hajnalonként tudnék vele foglalkozni, hanem kiváltaná a fő alkalmazotti munkámat és csak ezzel foglalkozhatnék normál munkaidőben. Webshopként célom a forgalom növelése is ezért marketplace termékkészletének hála a könyvek mellett beimportáltam olyan termékeket is, mint játékok, irodaszerek, műszaki cikkek, ajándékok. Külföldi példák is alátámasztják (pl Németország vezető könyvkereskedője), hogy könyvek mellett sok egyéb termék értékesítése sem ördögtől való. Pénzügyi célokat támogatja még az eMag, illetve Árukereső.hu-n való jelenlétem. Utóbbi véleményei és megbízható bolt címe növeli a bizalmat is a webshophoz.

Mindenesetre a központi cél, hogy segíthessek a kiadóknak illetve magyar szerzőknek könyveik népszerűsítésében, eladásában. Ezért hoztam létre különböző könyvajánlókat:
Hónap Könyve frissen megjelent könyvek közül válogat magyar szerzőktől
Könyves Programajánló olvasmányreleváns eseményeket ajánl például tv stream, koncertek, kiállítások, színházi előadások vonatkozásában
Éberség blogunk olyan elévülhetetlenül fontos témákra hívja fel a figyelmet mint fake news, korrupció, fenntarthatóság, inspiráló nők, rasszizmus, lmbtq..

Az ügyfelek értékes olvasmányokhoz juthatnak, összeségében mindenki jól jár. Nem szeretném, hogy mindenes bolt vetülete legyen a többi termékkategória ellenére, ettől úgy maradnék távol, hogy alapvetően minden tartalom amit készítek csak könyvekről szól. A hírlevelek, blog cikkek, fb bejegyzések, molyos zóna bejegyzések.

Vállalkozó apák, család, álmok, kihívások

Időközben a barátnőből feleség lett és született két fiunk is.

„Alapvetően mindig is bíztatni fogom őket, hogy kövessék az álmaikat, azok lehetnek amik csak akarnak, ha mernek tenni is érte. És mi lehetne annál hitelesebb példa, minthogy én is így teszek?”

Célom ezzel, hogy nekik is példát mutassak, hogy ha az ember kitartóan, szorgalmasan, alázatosan, a másikra is tekintettel megy az elképzelései után akkor annak csak jó lehet a vége. Jó ügyért tett önmegvalósítás amiben ők jelentik a motivációt.
Azt most még én sem tudom, hogy jó vége lesz e, de bízok benne 😀 vagy ha nem, legalább megpróbáltam. Egyrészt végig lenne egy rossz érzésem, hogy meg kellett volna próbálni, másrészt új területeket fedezek fel, rengeteg érdekes emberrel találkozom és sokat tanulhatok tőlük. És sokat tanulhatok magamról is, ha önmagamba való befektetésnek fogom fel, már akkor is megérte.

Írta:
Pázmándi Norbert
booksi.hu