Fotó: Pintye Tímea médiatár

Irodai munkásból, majd szabadúszóból cégvezetővé két év alatt. Tímea ma már egy 5 fős marketing ügynökséget vezet. Ismerd meg történetét.

Alkalmazottból világutazó szabadúszó

Ha már barátkozol a digitális nomád és/vagy vállalkozói léttel, akkor egész biztosan számtalanszor szembejött veled a következő mondat az interneten: „felmondtam a munkahelyemen”. Sokan gondolnak egyet és felmondanak, aztán lesz ami lesz. Na, ez nem én vagyok. Én nem éreztem magam boldognak irodai dolgozóként, de a hideg kirázott a gondolattól, hogy felmondok és nem tudom miből fogok élni. Az anyagi biztonság számomra nagyon fontos, ezért kidolgoztam egy stratégiát, hogyan tudok vállalkozóvá válni a lehető legkisebb kockázat nélkül. A stratégia úgy tűnik, működött, mert lassan 4 éve mondtam fel és azóta a saját digitális marketing ügynökségem vezetem és közben körbeutazom a világot. Ez az én történetem.

Multi, mellékállás, háttérépítés

5 és fél évvel ezelőtt azt hittem megfogtam az Isten lábát amikor felvettek egy több, mint ezer fős nemzetközi céghez. A 9-től 6-ig tartó klasszikus irodai munka, a monotonitás, az ingázás, a kevés szabadidő azonban nem tett boldoggá. Megbeszéltem magammal, hogy ha sikerül összegyűjteni egy bizonyos összeget, akkor kilépek.
Ennek érdekében két dolgot tettem: elkezdtem spórolni, és mellékállásban dolgozni.

Sok ember spórol, de mégsem tud félretenni pénzt

Ez azért van, mert az igazi spórolás nem azt jelenti, hogy nem veszek meg drága dolgokat. Az igazi, kemény spórolás azt jelenti, hogy nem veszek meg semmit, amit nem tudok olcsóbban és/vagy ingyen előállítani. Én otthon kávéztam (sőt, csak heti 2-3 nap kávéztam!), otthon főztem, otthon edzettem, csak ingyenes programokra jártam, a barátokkal a parkban vagy a lakásukban találkoztam, akkor vettem ruhát amikor tönkrement és nem volt másik. Kizárólag az albérletre és tömegközlekedésre adtam ki pénzt, minden mást félretetttem.

A másik kérdés a mellékállás. Hogy kezdj bele?

Több téveszme is kering ezzel kapcsolatban. Az egyik az, hogy az emberek többsége azt hiszi, hogy nem ért semmihez holott több lehetőséged van, mint gondolnád. Amikor már régóta csinálsz valamit, annyira természetesnek tűnik neked, hogy észre sem veszed mennyivel többet tudsz másoknál.

A másik téveszme, hogy profinak kell lenned

Nem. Mindössze többet kell tudnod annál, akinek eladod a szolgáltatásod. Az én első ügyfelem az a sportklub lett ahova elmentem egy ingyen próbaedzésre. Edzés után beszélgettünk az edzővel és mikor mondtam neki, hogy a Facebook magyarországi képviseleténél dolgoztam korábban, ő ajánlotta magától, hogy az edzésekért cserébe segítenék-e neki közösségi média marketingben. Bár mi az ügynökségnél hirdetés kezeléssel foglalkoztunk, és az edzőnek organikus tartalom kellett, egyből igent mondtam. Így visszatekintve 5 év tapasztalattal a hátam mögött, bőven volt még mit tanulnom akkoriban a tartalomgyártásról, de az edző annyira elégedett volt a munkámmal, hogy pár hét elteltével beajánlott egy ismerősének akinek szintén saját cége volt. Ő lett a második (és első fizető) ügyfelem. Ezután tudatosan is elkezdtem ügyfeleket keresni, beregisztráltam egy szabadúszó munkákat tömörítő oldalra, innen szereztem a többi ügyfelem. Nekem a peopleperhour.com vált be itt kevesebb a versenytárs és több pénzt lehet elkérni, mint például a fiverr.com-on.

pénzügyi tervezés a szabadúszóvá váláshoz vezető úton

Az extrém spórolásnak és a mellékállásnak köszönhetően 6 hónap alatt összejött a célként kitűzött összeg. Itt szembesültem egy előre nem tervezett problémával: nem akartam felmondani. Mivel gyorsan összegyűlt a pénz, azt számoltam, hogy ha még egy kicsit maradok akkor még több pénzem lesz. Úgy döntöttem, hogy majd inkább akkor mondok fel, ha a duplája lesz annak ami most van. Aztán az is meglett. És még mindig nem mondtam fel.
Ekkor jöttem rá, hogy nem jó, ha a bankszámlán lévő pénz növelése a célom, mert a pénzt a végtelenségig lehet halmozni. Valószínűleg tudat alatt féltem, hogy mi lesz ha nem találok ügyfeleket és elfogy a spórolt pénz, ezért minél többet akartam belőle. Stratégiát kellett váltanom. Úgy döntöttem, hogy akkor mondok fel, ha a mellékállásból keresek annyi pénzt, ami a szállásra, ételre és tömegközlekedésre elég egy hónapban. Így tudom, hogy nem fogok többet költeni, mint amennyi befolyik egy hónapban.

a változás azonnal kézzel fogható eredményeket hozott

Rengeteget dolgoztam, az irodai munka után este otthon, a hétvégén, aztán végül már az irodában a munkahelyemen is a mellékállásommal foglalkoztam titokban (aztán kevésbé titokban), de meglett a gyümölcse. Ezúttal nem kerestem több kifogást, amint az alapvető szükségleteimet fedezni tudtam a mellékállásból, beadtam a felmondásom.
Még az egy hónapos felmondási időm töltöttem amikor megkeresett egy befektető akinek egy évvel korábban segítettem az egyik vállalkozásának Facebook kampányaival kapcsolatban. Az iránt érdeklődött, hogy mennyi időm van, mert lenne egy nagyobb nemzetközi projekt ahol a teljes közösségi média stratégiát ki kellene dolgozni, közösséget építeni, tartalmat gyártani és hirdetéseket is kezelni. A teljes munkaidős állásom mellett ezt egészen biztosan vissza kellett volna utasítanom. Elmondtam neki, hogy 3 hetem van a felmondási időből, aztán tudok velük foglalkozni. Azt mondta, megvárnak.
Így történt, hogy egy hónappal azután, hogy felmondtam, nemhogy az alapvető kiadásaim tudtam fedezni, de dupla annyit kerestem, mint alkalmazottként. A nagy ügyfél mellett sok kis ügyféllel is dolgoztam, rengeteget tanultam, és semmilyen projektet nem utasítottam vissza. Ha valamit nem tudtam, megtanultam.

irodai munkásból majd szabadúszóból cégvezetővé váltam két év alatt

A munkámmal az ügyfeleim annyira elégedettek voltak, hogy mindig ajánlottak az ismerőseiknek, ezért soha nem kellett értékesítéssel foglalkoznom vagy ügyfelek után kutatnom. A pénz miatt megint vérszemet kaptam és egyre kevesebb szabadidőm lett, végül egyedül már nem bírtam tovább és fel kellett vennem egy asszisztenst. Az új ember, miután betanítottam, nagyon nagy súlyt vett le a vállamról, de én mégis hétfőtől vasárnapig minden nap vagy dolgoztam vagy képeztem magam. Úgyhogy felvettem még egy embert. Majd még kettőt. Az 5 fősre nőtt kis csapatommal minőségi munkát tudtunk végezni és így történt hogy irodai munkásból majd szabadúszóból cégvezetővé váltam két év alatt.
Minden ment mint a karikacsapás, aztán beütött a Covid. De ez már egy másik történet… Remélem a történetem neked is segít megtenni az első lépést a vállalkozóvá válás felé. Ha szeretnéd tudni hogy élem az életem most (jelenleg Mexikóból irányítom a cégem) vagy tanácsra van szükséged, keress meg nyugodtan Instagramon @timea_pintye. Bízz magadban és mindent bele!

Írta:
Pintye Tímea
Social Media Marketing Specialist & Digital Marketer